Despre Reumatism
Boala cronica, infectioasa sau alergica, insotita de dureri la nivelul aparatului locomotor (articulatiilor) sau de tulburari ale aparatului cardiovascular.
CitesteDespre Reumatism
Despre Reumatism
Reumatismul (greaca rheo - curge) este o boala cronica, infectioasa sau alergica, insotita de dureri la nivelul aparatului locomotor (articulatiilor) sau de tulburari ale aparatului cardiovascular.
Cauzele și desfașurarea bolii
Cele mai multe forme de reumatism sunt cauzate de tulburarile sistemului imunitar, cand mecanismele de aparare a organismul ataca propriile tesuturi, ca in artita reumatoida cand sunt atacate tesuturile articulatiilor. Bolile autoimune pot aparea sub forma de colagenoza, prin atacul și degradarea colagenului articular. Cauzele acestor defectiuni imunologice pot fi ereditare, infectii intestinale și urogenitale, pe cand o mare parte nu sunt nici azi cunoscute. Formele cronice se prezinta ca inflamatii dureroase care duc la deformari articulare și reducerea mobilitatii pana la blocaj articular. Formele cele mai grave sunt din grupa „colagenoze” și „vasculite” cand boala se extinde la organele interne, provocand in final moartea. Cu aceeași diagnoza și același tratament, boala se poate desfașura sub forme diferite de la pacient la pacient. Parerea ca reumatismul este o boala a batranetii nu corespunde cu realitatea, boala aparand și la copii.
Diagnosticul
Punctul de baza al diagnosticului este anamneza (istoricul bolii) corecta și minutioasa, urmat de controlul medical corporal. Pentru precizarea bolii, un indiciu important este stabilirea prezentei anticorpilor specifici in sange. Metode ajutatoare sunt radiografia, tomografia și scintigrafia.